Komt u er niet uit met uw zorgverzekeraar? Het plaatsen van een zorgklacht is makkelijk gemaakt met mijnzorgklacht.nl hier kunt u gratis uw klacht publiekelijk kenbaar maken aan zorgverzekeraars in Nederland.

Van een klacht over het niet vergoeden van bepaalde medicijnen of specifieke zorg tot het aanhouden op betaling waar u de gestelde schuld van ontkent, elke zorgklacht is welkom op mijnzorgklacht.nl

(Website in aanbouw)

Bron: juridischloket.nl

Bij een loonbeslag mag de deurwaarder niet uw hele inkomen inhouden. In de wet staat dat de deurwaarder een gedeelte van uw inkomen moet vrij houden. Dit deel heet de beslagvrije voet. Hiervan moet u uw vaste lasten betalen. Het inkomen boven de beslagvrije voet wordt aan de deurwaarder overgemaakt om uw schuld af te lossen.

Komt u er niet uit of meer advies nodig?

0900 - 8020


€ 0,10 p/min.* Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 17.00 uur. Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur. U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.Stap 1

Bereken uw beslagvrije voet

De deurwaarder mag uw beslagvrije voet niet inhouden, zodat u uw vaste lasten kunt betalen. De beslagvrije voet is voor iedereen anders. De basis voor uw beslagvrije voet is 90% van de bijstandsnorm. De deurwaarder moet rekening houden met uw persoonlijke situatie. Er wordt gekeken naar uw:

- gezinssamenstelling
- inkomen
- woonlasten
- zorgkosten
- toeslagen van de Belastingdienst

U kunt uw beslagvrije voet berekenen. De beslagvrije voet die voor u geldt, wordt verhoogd met een gedeelte van uw woonlasten en zorgkosten.
Stap 2

Vraag aanpassing van uw beslagvrije voet

Denkt u dat uw beslagvrije voet niet klopt? Stuur de deurwaarder dan een aangetekende brief (voorbeeldbrief verzoek om aanpassing beslagvrije voet). In deze brief vraagt u de deurwaarder om uw beslagvrije voet aan te passen.

- Leg in de brief duidelijk uit waarom de beslagvrije voet niet klopt
- Stuur een berekening mee van uw beslagvrije voet
- Stuur bewijsstukken mee van uw woon- en zorgkosten
- Vraag om aanpassing van de beslagvrije voet en om aanpassing in het beslagregister
- Vraag om terugbetaling van het bedrag dat te veel is ingehouden
- Bewaar een kopie van de brief en het verzendbewijs

Meerdere inkomsten
Heeft u meerdere inkomsten waar beslag op ligt? Dan geldt de beslagvrije voet voor alle inkomsten. U moet dan alle deurwaarders aanschrijven.

Ligt er beslag op één van uw inkomsten? Dan telt het inkomen waar geen beslag op ligt mee voor uw beslagvrije voet. De deurwaarder moet dit inkomen aanvullen tot de beslagvrije voet. De rest mag hij inhouden.

De deurwaarder is verplicht uw beslagvrije voet aan te passen als uw berekening klopt. Past de deurwaarder uw beslagvrije voet niet aan? Dien een klacht in.
Stap 3

Geef wijzigingen door aan de deurwaarder

Verandert er iets in uw persoonlijke situatie? Geeft dit door aan de deurwaarder. Uw verandering heeft mogelijk invloed op uw beslagvrije voet. De deurwaarder moet dan uw beslagvrije voet opnieuw aanpassen.
Meer informatie over dit onderwerp
 • Mag de deurwaarder beslag leggen als mijn inkomen lager is dan mijn beslagvrije voet?

  Nee. Als uw inkomen lager is dan uw beslagvrije voet, is er geen ruimte voor beslag. Uw werkgever of uitkeringsinstantie maakt dan niets over aan de deurwaarder.

  Uw schuld wordt dan niet afgelost. De deurwaarder kan wel beslag leggen op uw bankrekening of uw spullen.

  Soms geldt er geen beslagvrije voet. Bijvoorbeeld als u in het buitenland woont. Geldt voor u geen beslagvrije voet? Dan kunt u de rechter vragen om toch een beslagvrije voet voor u vast te stellen. Neem contact op met een van onze juristen.

  Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
  Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 17.00 uur.
  Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
  U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
  Bekijk alle contactmogelijkheden
 • Kunnen meerdere deurwaarders beslag leggen op mijn inkomen?

  Ja, dit kan én dit mag ook. Als meerdere deurwaarders beslag leggen, verandert uw beslagvrije voet niet. Uw beslagvrije voet geldt voor alle deurwaarders. 

  Beslagregister

  De eerste deurwaarder, die beslag legt op uw inkomen, registreert dit beslag in het beslagregister. Een tweede deurwaarder kan in dit register zien dat er beslag ligt. De tweede deurwaarder kan zich vervolgens melden bij de eerste deurwaarder. Ditzelfde geldt voor een volgende deurwaarder. Samen moeten zij de opbrengst van het beslag delen.

  Het beslagregister moet voorkomen dat deurwaarders onnodig kosten maken voor het leggen van beslag. Het zorgt er ook voor dat de beslagvrije voet op een goede manier is vastgelegd en wordt verdeeld.

 • Hoe hoog is mijn beslagvrije voet als ik niet alleen woon?

  Bent u getrouwd? Dan geldt uw beslagvrije voet voor u beiden. Het inkomen waar geen beslag op wordt gelegd, moet u optellen bij het bedrag dat u overhoudt. 

  Bent u getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Dan gelden andere regels. Neem hiervoor contact op met een van onze juristen.

  Beslagvrije voet en huisgenoten

  Woont u met meerdere personen in een woning of instelling? Dit heeft gevolgen voor uw beslagvrije voet.

  Als u meerdere huisgenoten heeft, kunt u uw woonlasten delen. Hierdoor zijn de maximale kosten die u bij uw beslagvrije voet mag optellen lager.  

  In een instelling of verzorgingshuis geldt een lagere beslagvrije voet.

 • Mag de Sociale Dienst een schuld met mijn uitkering verrekenen?

  Heeft u een schuld bij de Sociale Dienst, zoals te veel ontvangen bijstand of een andere schuld? Dan mag de Sociale Dienst deze uitkeringsschuld met uw uitkering verrekenen. Dat betekent dat een deel van uw uitkering wordt gebruikt om de schuld af te lossen. U ontvangt dan een lagere uitkering.

  De Sociale Dienst moet hierbij wel rekening houden met uw beslagvrije voet en mag niet standaard uitgaan van 90% van de bijstandsnorm. Gemeenten moeten daarom gegevens opvragen, zoals de huur, zorgpremie, huur- en zorgtoeslag. Met deze gegevens kunnen zij de beslagvrije voet berekenen.

  Verrekent de Sociale Dienst een uitkeringsschuld met uw uitkering? Bereken dan of de beslagvrije voet klopt. Is dat niet het geval? Stuur dan onze voorbeeldbrief verzoek om aanpassing beslagvrije voet om de verrekening aan te laten passen.Datum vandaag: 27 February 2021.

Tags: voet, beslagvrije, deurwaarder, beslag, inkomen, schuld, geldt, wordt, meerdere, kunt, onze, sociale, dienst, uitkering, leggen, deurwaarders, aanpassing, berekenen, ligt, inkomsten, beslagregister, juristen, mijnzorgklachtnl, brief, stuur, klopt, klacht, telefoon, passen, persoonlijke, woonlasten, zorgkosten, betalen, inhouden, lager, kosten, zorgklacht, website, gegevens, delen, woon, berekening, zilverenkruisklachtnl, zorgverzekeringschuldnl, woont, verzoek, voorbeeldbrief, uitkeringsschuld, zorgverzekeringklachtnl, bentDeze website is een onderdeel van mijnzorgklacht.nl

Zie ook:
- Schenden van de GDPR Privacywetgeving LAVG incassobureau
- Hoe kan ik mijn beslagvrije voet berekenen?
- Hulp bij Schulden